Publikasjoner (Landbruk)Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat – kvalitet og helseeffekterHva vet vi om kvalitet og helseeffekter av økologisk mat – og hva vet vi ikke? Professor Axel Mie ved Karolinska Institutet har oppsummert eksisterende forskning om dette i en ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk driftsform og biologisk mangfoldMange undersøkelser viser at en økologisk driftsform gir økt artsmangfold. Men også i det økologiske landbruket trengs det spesielle tiltak for å sikre biodiversitet på gardsnivå.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkobomull mindre miljøskadeligØkologisk bomull gir færre negative miljøeffekter enn konvensjonell bomullPublikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat øker i NordenOmsetning av økologisk mat øker i alle de nordiske landene, men utgangspunktene er svært forskjelligePublikasjon|LandbrukAvlinger i økologisk gras- og rødkløverengNår og hvor ofte bør enga høstes for å få størst mulig avling? Hvilke faktorer betyr mest for avlingsnivået – og hvordan oppnå best mulig grovfôrkvalitet? Eksisterende data fra norske ...Publikasjon|LandbrukFosfor i søkelysetRåstoff til fosforgjødsel er en begrenset ressurs og må i framtida resirkuleres i mye større grad. Rapporten "Fosforvarselet" gir en god oversikt over status for det viktige ...Publikasjon|LandbrukOmlegging til økologisk - hva skal til?Markedet for økologisk mat øker, men konvensjonelle produsenter vegrer seg for å legge om.Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra mjølkeproduksjon mer enn bare rapingMetangass-raping fra drøvtyggere og grovfôrproduksjonen utgjør nærmere halvparten av totalt utslipp fra mjølkeproduksjon. Disse utslippene kan reduseres ved å utnytte ressursene i grovfôrproduksjonen best mulig.Publikasjon|Landbruk|MatPositive effekter av omlegging til økologisk matEn omlegging til økologisk mat i storkjøkken krever innsats og eierskapsfølelse hos de ansatte, og fører med seg flere positive effekter enn bare servering av økologisk mat.Publikasjon|Landbruk|MiljøNytteinsekter trives med blomsterplanterØkt plantemangfold i og rundt jordbruksarealer gir bedre livsmiljø for nytteinsekter. De er naturlige fiender av ulike skadegjørere og kan være en viktig del av plantevernstrategien.Publikasjon|Landbruk|Mat|HageAndelslandbruket som økologisk spydspissAndelslandbruk ivaretar og fremmer miljømessig, økonomisk, sosial og kulturell bærekraft og verdiskaping. Dette er en av konklusjonene i en rapport fra Telemarksforsking.Publikasjon|LandbrukTrengs det egne raser til økologisk eggproduksjon?Dette spørsmålet var starten på et utredningsarbeid som omfattet verpehøns, broilere og kalkunPublikasjon|Landbruk|MatStatistisk sikre forskjellar på økologisk og ikkje-økologisk matØkologisk dyrka vekstar og mat basert på økologisk dyrka vekstar inneheld opp mot 60 % meir av fleire viktige antioksidantar og lågare nivå av tungmetall, enn konvensjonelt dyrka vekstar.Publikasjon|Landbruk|MatHelseeffekter av økologisk matResultater fra en stor, norsk "Mor og barn"-undersøkelse viser at mye økologisk mat på menyen har betydning for kosthold og helse. Her presenteres tre artikler fra prosjektet.Publikasjon|Landbruk|HageVillrosene - økologi i hagenVillrosene er en bok om fruktbare og naturnære hager basert på permakultur som planleggingsmetode. Publikasjon|Landbruk|HagePlantevern i økologisk grønnsaksdyrkingDyrking av økologiske frilandsgrønnsaker krever et aktivt plantevern, bygd på forebyggende tiltak. Vekstskifte, god agronomi og godt reinhold er viktig – og rett tiltak til rett tid er helt nødvendig. ...Publikasjon|Landbruk|MiljøGode råd om dreneringDette heftet tek føre seg praktiske problemstillingar rundt drenering på Sør- og Vestlandet.Publikasjon|LandbrukBelgvekster og nitrogenbindingVed gunstige forhold kan belgvekster samle opp til 25 kg nitrogen per daa fra lufta under norske forhold.Publikasjon|LandbrukLandbruk må drives bærekraftig for å oppnå matsikkerhet«Våkn opp før det er for seint» - Dette er tittelen på årsrapporten for 2013 fra UNCTAD, FN’s organ for handel og utvikling som omhandler miljø. Mer enn 60 ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk er bra for artsmangfoldetForskning på effekter av økologisk landbruk på biologisk mangfold og økosystemtjenester oppsummeres i en svensk rapport.Publikasjon|LandbrukTilskudd har bidratt til å nå målTilskuddene som skal bidra til økt økologisk produksjon og forbruk av økologisk mat er evaluert. Blant hovedfunnene er at de har bidratt til å nå målene, og i stor grad ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMer kunnskap om belgveksterNitrogenfikserende belgvekster i vekstskiftet reduserer utslippene av klimagasser. Samtidig kan de bidra til mer karbonlagring i jord og lavere forbruk av fossil energi.Publikasjon|Landbruk|MatOftare hausting gjev meir fytoøstrogen og feittsyrer i mjølka-Kva kua et, kor ofte graset blir hausta og korleis kyrne vert handsama er ikkje likegyldig for kva slags mjølk vi får, fortel forskar Annika Höjer ved Sveriges Lantbruksuniversitet. ...Publikasjon|LandbrukHusdyrgjødsel i økologisk landbrukDebio-godkjente produsenter har blitt spurt om bruken av husdyrgjødsel. Undersøkelsen viste at om lag 35 prosent av øko-produsentene bruker konvensjonell husdyrgjødsel.Publikasjon|LandbrukØkologisk sauehald - kort innføringVal av driftsopplegg, rase, avl, slaktekvalitet, fôring, fôrmidlar, beiteplanlegging, driftsbygningar, innreiing og helse er tema som du kan lese om i denne Bioforsk FOKUS. Publikasjon|LandbrukMjølkekyr med horn i løsdriftForskningssenteret for økologisk jordbruk (FiBL) i Sveits har laget en rapport om tilpasninger, plassforhold og innredning for melkekyr med horn i løsdrift.Publikasjon|Landbruk|HageDyrkingsveiledning for økologisk potetdyrkingI denne veilederen beskrives økologisk potetdyrkingPublikasjon|Landbruk|MiljøMindre klimagassutslipp og mer organisk materiale i jordaRodale Institute i Pennsylvania har sammenlignet tre ulike dyrkingssystem: to økologiske vekstskifter og ett konvensjonelt. Etter 30 år konkluderer instituttet med at avlingsmengden er nokså lik, men at det er ...Publikasjon|LandbrukØkologisk forbruk og marked i DanmarkDen økologiske forbrukeren er identifisert i dansk forskningsprosjekt.Publikasjon|Landbruk|HageGodt nytt for bringebærdyrkereBladmidd på bringebærplanter kan gi stor skade. Behandling med rapsolje og såpe om høsten kan redusere skaden året etter.Publikasjon|LandbrukMindre giftige sopper i økologisk kornHøyt innhold av muggsopp og gifter fra i kornet kan gjøre dyr og mennesker syke. Mineralgjødsel og bruk av ugrasmidler fører til økt soppsmitte, mener forskere. Publikasjon|LandbrukInnmarksbeite til sauBeiting på innmark vår og haust er aktuelt på mange sauebrukPublikasjon|Landbruk|HageHandbok i mekanisk ugrasregulering for jordbruks – og hagebruksveksterBoka presenterer kort og konsist ulike metoder og maskiner for ikke-kjemisk ugrasregulering i mange vekster. Anbefalingene er basert på erfaringer og forskningsresultat sammenstillt av bønder, forskere og maskinspesialister.Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljøregnskap for importert økologisk matØkologisk produksjon i utviklingsland er tema i dansk doktorgrad.Publikasjon|Landbruk|HageEt levende mangfoldBoka "Et levende mangfold" retter seg til den nysgjerrige forbruker så vel som hageeiere, gårdbrukere eller studenten som ønsker å vite mer om biodynamisk landbruk. Publikasjon|Landbruk|MatGMO’s bidrag til landbruket Genmodifiserte kulturvekster(GMO) var forespeilet å kunne øke og forbedre avlingene. Dette frontes ofte som løsningen på verdens problemer med matsikkerhet. « Forrige side12…456Neste side »