Publikasjoner (Landbruk)Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk landbruk skal styrkes i DanmarkI "Økologiplan Danmark" er målet å doble øko-produksjonen innen 2020, sett i forhold til omfanget i 2007.Publikasjon|Landbruk|MiljøStørre mangfold gir større avlingerDriftsmetoder som øker mangfoldet kan også øke avlingene i økologisk landbruk. Forskjellen i avlingsnivå mellom økologisk og konvensjonelt landbruk mindre enn det har vært hevdet tidligere, konkluderer en stor internasjonal ...Publikasjon|LandbrukNorske åkerbønner - alternativ til importert soya?Åkerbønner inneholder mye protein og kan erstatte soya i kraftfôret. De gir god forgrødeeffekt og et bedre vekstskifte ved korndyrking.Publikasjon|Landbruk|MatØko-morsmelk best i testØkologisk mat i kostholdet til kvinner som ammer, gav positivt utslag for kvaliteten på brystmelka. Publikasjon|LandbrukEngfrøavl i økologisk landbrukTil dyrking av økologisk eng trengs økologisk frø.Publikasjon|LandbrukViten om økologiI Danmark er det stor forskningsaktivitet innen økologisk landbruk. Resultater fra nasjonale og internasjonale prosjekter presenteres i boka "Ny viten om økologi". Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon på Tingvoll gardPå Tingvoll gard har det vært drevet økologisk mjølkeproduksjon siden slutten av 1980-tallet. Data fra mjølkeproduksjonen fra 1991 til 2013 er samlet i en Bioforsk-rapport.Publikasjon|LandbrukOrganic Farming - elektronisk tidsskrift med fri tilgangTidsskriftet «Organic Farming» er fritt tilgjengelig på nett. Her publiseres vitenskapelige artikler om økologisk landbruk og matproduksjon.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimaendringerLandbruk og matproduksjon gir utslipp av klimagasser. Det er nødvendig å se mange faktorer i sammenheng for å vurdere hvordan den samlete klimaeffekten av matproduksjon og forbruk kan bli minst mulig.Publikasjon|LandbrukProdusentsamarbeid for mer økologisk grøntHvordan øke den norske produksjonen av økologiske grønnsaker og poteter? Nabosamarbeid kan gi tilgang på egnede arealer for dyrking av radkulturer.Publikasjon|LandbrukKartlegging av økonomisk resultatØkende etterspørsel gir gode forutsetninger for økt norsk produksjon av økologiske produkter. Lønnsomheten i slik produksjon er avgjørende for om flere produsenter vil satse på økologisk drift. Status for økonomien ...Publikasjon|Landbruk|HagebrukTemaark om livet i jorda og komposteringRhizosfæren eller rotsonen er jorda og jordlivet nærmest rundt en planterot. Det er et område med intens biologisk og kjemisk aktivitet som er påvirket av stoffer skilt ut av rota ...Publikasjon|LandbrukGulvunderlag til økologiske sauerVed implementering i Norge av endringene i økologireglene som EU innførte i 2009, endres reglene for gulv til økologiske sauer. Det betyr at 50 % av gulvarealet skal være tett. Forskere ...Publikasjon|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøØko-klassikere er på nettKjenner du www.bokhylla.no? Nasjonalbiblioteket gir alle med norske IP-adresser tilgang til norske bøker utgitt før 2001. Her kan du også finne gamle godbiter om økologisk landbruk.Publikasjon|Landbruk|MatFire bøker om belgfrukter2016 var FN's år for kjernebelgvekster. Susanne Friis Pedsersen ved NORSØK har lest fire bøker om belgfrukter. Her er hennes vurdering.Publikasjon|Landbruk|MiljøSvensk rapport gav diskusjon om økologisk landbrukEn svensk litteraturstudie om miljøeffekter av produkter fra konvensjonell og økologisk produksjon skapte diskusjon i norske medier.Publikasjon|LandbrukMye å lære av økologisk landbrukØkologisk landbruk beveger hele landbruket i mer miljøvennlig og bærekraftig retning. Dette kommer fram i en rapport fra NIBIO. Myndighetene bruker denne «spydspissfunksjonen» som en begrunnelsene for sin satsing på ...Publikasjon|Landbruk|MatKlare forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle melk- og kjøttprodukterOmfattende studier viser klare forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle melk- og kjøttprodukter, bla. for ernæringsmessige viktige fettsyrer. Funnene er publisert i tidsskriftet British Journal of Nutrition.Publikasjon|Landbruk|MatNok mat med økologisk landbrukØkologisk landbruk kan produsere nok mat på en sikker måte, være lønnsomt for bønder og forbedre miljøet. Dette hevder amerikanske forskere, som har vurdert prosjekter fra de siste 40 år, ...Publikasjon|LandbrukMarkedet øker, men lite tilgang på norsk økologisk frukt, bær og grøntMarkedet for økologisk frukt, bær og grønt øker. Det er et mål at økt forbruk skal dekkes mest mulig med norsk produksjon. Flaskehalser og muligheter for økt norsk produksjon er ...Publikasjon|LandbrukAgroøkologi som svar på verdens matproduksjon og matforsyningDen globale EXPO-utstillingen i 2015 hadde global matforsyning som tema. Det økologiske miljøet i Europa bidro til utstillingen med en rapport om hvordan agroøkologi kan bidra til å fø verdens ...Publikasjon|LandbrukSamdyrking gir mange fordelerSamdyrking av ettårige vekster kan være et bidrag til økologisk intensivering. Feltforsøk viser at samdyrking med korn og belgvekster kan gi økte avlinger, høyere proteininnhold og mindre ugras enn dyrking ...Publikasjon|Landbruk|MiljøGrønngjødsel med belgvekster gir ikke større lystgassutslippBelgvekster i grønngjødselblandinger gir avlingsøkning året etter, men nitrogenet de samler gir ikke økt lystgassutslipp.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk birøkt - noe for deg?Bier er nødvendige for pollinering av en rekke kulturvekster og dermed svært viktige for vår matforsyning. Norges Birøkterlag har gitt ut et hefte om økologisk ...Publikasjon|LandbrukRessurseffektiv kontroll av kvekaHvordan lykkes med kvekekampen i økologisk drift, uten å bruke for mye tid og energi og med minst mulig nitrogenutvasking? Dette svarer Björn Ringselles på i sitt doktorgradsarbeid.Publikasjon|Landbruk|MiljøBetydningen av økologisk landbrukDanske forskere og eksperter har utarbeidet en vitensyntese som samler kunnskap om hvilken betydning økologisk landbruk har for ulike samsfunnsgoder.Publikasjon|Landbruk|MiljøLivsløpsanalyser er ikke tilstrekkelig utvikletLivsløpsanalyser (LCA) er ikke tilstrekkelig utviklet som metode for å kunne brukes i sammenligninger mellom økologisk og konvensjonell produksjon, hevder sveitsiske forskere som har vurdert bruken av metoden i vitenskapelige ...Publikasjon|LandbrukJord og avlinger på Tingvoll gardRegistreringer av jord, avlinger og næringsbalanser har blitt utført på Tingvoll gard siden 1991.Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat – kvalitet og helseeffekterHva vet vi om kvalitet og helseeffekter av økologisk mat – og hva vet vi ikke? Professor Axel Mie ved Karolinska Institutet har oppsummert eksisterende forskning om dette i en ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk driftsform og biologisk mangfoldMange undersøkelser viser at en økologisk driftsform gir økt artsmangfold. Men også i det økologiske landbruket trengs det spesielle tiltak for å sikre biodiversitet på gardsnivå.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkobomull mindre miljøskadeligØkologisk bomull gir færre negative miljøeffekter enn konvensjonell bomullPublikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat øker i NordenOmsetning av økologisk mat øker i alle de nordiske landene, men utgangspunktene er svært forskjelligePublikasjon|LandbrukAvlinger i økologisk gras- og rødkløverengNår og hvor ofte bør enga høstes for å få størst mulig avling? Hvilke faktorer betyr mest for avlingsnivået – og hvordan oppnå best mulig grovfôrkvalitet? Eksisterende data fra norske ...Publikasjon|LandbrukFosfor i søkelysetRåstoff til fosforgjødsel er en begrenset ressurs og må i framtida resirkuleres i mye større grad. Rapporten "Fosforvarselet" gir en god oversikt over status for det viktige ...Publikasjon|LandbrukOmlegging til økologisk - hva skal til?Markedet for økologisk mat øker, men konvensjonelle produsenter vegrer seg for å legge om.Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra mjølkeproduksjon mer enn bare rapingMetangass-raping fra drøvtyggere og grovfôrproduksjonen utgjør nærmere halvparten av totalt utslipp fra mjølkeproduksjon. Disse utslippene kan reduseres ved å utnytte ressursene i grovfôrproduksjonen best mulig.« Forrige side12…4567Neste side »