PublikasjonerPublikasjon|LandbrukTiltak mot hestehov Hestehov kan bli et ugrasproblem økologisk landbruk. Det svenske Jordbruksverket har gitt ut et hefte som beskriver plantenes biologi og tiltak for å kontrollere spredning.Publikasjon|LandbrukDyrking av økologisk paprika og chiliDet svenske Jordbruksverket har utgitt et hefte om dyrking av økologisk paprika og chiliPublikasjon|Landbruk|MiljøKarbon i jordInnholdet av organisk materiale og dermed karbon i jord er viktig for egenskapene jorda har som dyrkingsmedium og for jordbrukets klimaregnskap. En ny rapport fra NORSØK omhandler karbon i jord, ...Publikasjon|MatRedusert sjanse for kreft med økologisk mat?Resultatene fra en fransk studie viser at antall krefttilfeller blant deltagerne i observasjonsperioden var lavere for dem som spiste mye økologisk mat, sammenlignet med dem som spiste lite økologisk mat.Publikasjon|LandbrukNasjonal strategi for økologisk jordbruk 2018-2030Stortinget har vedtatt en ny nasjonal strategi for økologisk landbruk. Den erstatter «Handlingsplan for å nå målet om 15 prosent økologisk produksjon og forbruk innen 2020 – Økonomisk, agronomisk - økologisk!»Publikasjon|MatØkologisk mat i sjukehusPå oppdrag fra Matvalget har NORSØK intervjuet miljøledere og kjøkkenledere om status for bruk av økologisk mat ved norske sjukehus som har deltatt i et nettverk om økologisk mat. Dette ...Publikasjon|MatEt bærekraftig måltidVeiledningstjenesten Matvalget, som er en del av informasjonstjenesten til Debio, tilbyr hjelp til storhusholdninger som vil inkludere bærekraft i mattilbudet sitt. Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp ved oppal av oksekalverLavere metanutslipp ved bruk av fôr rikt på stivelse, men samlede klimagassutslipp var minst ved fôring med grovfôr. Dette var konklusjonene i et dansk forsøk med oksekalver som fikk ulik ...Publikasjon|LandbrukØkologisk melkeproduksjon er effektiv«Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon» er tittel på en masteroppgave i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole, våren 2018. Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljø- og klimavennlig landbruk - inspirasjon fra seks melkeproduksjonsbruk En miljømessig bærekraftig mjølkeproduksjon er mulig å kombinere med god økonomi. God agronomi og godt dyrestell er nødvendig for å få det til. Dette viser en gjennomgang av drifta på ...Publikasjon|Landbruk|MiljøFaste kjørespor kan gi klimagevinstBruk av faste kjørespor har mange fordeler. Nå har australske forskere funnet ut at metoden også kan redusere klimagassutslippene fra dyrkajorda.Publikasjon|Landbruk|Hagebruk|SkolehageTeknikk for småskala grønnsaksdyrkingHeftet beskriver maskiner og utstyr til bruk i småskala grønnsaksdyrking. Slikt utstyr kan forbedre arbeidsmiljøet og øke lønnsomheten både for yrkes- og hobbydyrkere.Publikasjon|Landbruk|MiljøVekstskifte og gjødsling påvirker karbonlagringEffekt av vekstskifte og gjødsling på konsentrasjonen av organisk karbon og total jordnitrogen i jordaggregater ble undersøkt i et langvarig feltforsøk på Ås. Effekten av disse dyrkingssystemene på binding av ...Publikasjon|LandbrukFôring i økologisk mjølkeproduksjon - i SverigeHvordan skal vi fôre mjølkekyr i økologisk drift? EPOK ved Sveriges Lantbruksuniversitet har utgitt en vitensyntese som presenterer kunnskapsstatus for temaet.Publikasjon|Landbruk|MiljøRisiko og muligheter med økte avlinger i økologisk landbrukHva betyr økte avlinger og økt ytelse i økologisk landbruk for uønskete bieffekter? Hvilke strategier for økt avlingsnivå kan tas i bruk uten at slike effekter oppstår? En revyartikkel skrevet ...Publikasjon|HagebrukØkologisk hagebrukBoka "Økologisk hagebruk" inneholder praktiske løsninger på problemer og forklarer den teoretiske bakgrunnen for økologisk dyrking i hagen.Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon uten kraftfôrInteressen for mjølk og mjølkeprodukter produsert uten kraftfôr øker. Rørosmeieriet er interessert i å produsere slik mjølk. Undersøkelser viser at mjølkeproduksjon uten kraftfôr er enklest å få til i ...Publikasjon|Landbruk|HagebrukDyrking av rabarbraRabarbra trives på de fleste steder i landet. Planta har vært dyrket her til lands i mer enn 150 år.Publikasjon|LandbrukMeitemarkMeitemark er en viktig del av ei god jord. Det er utgitt temaark og småskrift som gir deg kunnskap om disse jordarbeiderne.Publikasjon|LandbrukDyrkingsveiledning for fruktNorsk Landbruksrådgivning har gitt ut fire manualer for tettplanting i frukt. Tilsammen utgjør de en fyldig dyrkingsveiledning for frukt.Publikasjon|Landbruk|Mat Rapport fra Nordisk konferanseKonferansen «ORGANICS for Tomorrow's Food Systems» ble avholdt sommeren 2017. Kompendiet med konferansebidragene gir et innblikk i forskningsstatus for økologisk landbruk i Norden og Baltikum.Publikasjon|Landbruk|HagebrukDyrking av økologisk aspargesDyrking av økologisk asparges er mulig også i Norden. Mye av stoffet i den svenske dyrkingsveilederen "Ekologisk odling av sparris" er aktuelt for dyrking i Norge.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimagasserNORSØK har utgitt en kort kunnskapsstatus om økologisk landbruk og klimagasser, bygd på resultater fra internasjonal forskning. Dagens kunnskap er mangelfull og et mål for rapporten er å gi et ...Publikasjon|LandbrukKan vi måle stress hos husdyr i et hårstrå?NORSØK har i samarbeid med Veterinærinstituttet og NIBIO gjennomført et forprosjekt for å undersøke om måling av stresshormoner i ull fra sau og fjær fra kylling kan være en egna ...Publikasjon|MatEt bærekraftig matvalgDersom du lager mat til mange, kan du virkelig være med å utgjøre en forskjell. Du kan støtte opp om bærekraftig produksjon, øke etterspørselen etter miljøvennlige råvarer og bidra til ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKontroll av brysomme ugrasEnkelte ugrasarter kan være svært brysomme å få kontroll over. NLR Viken har laget hefter om hønsehirse, svartsøtvier, kjempespringfrø og parkslirekne. Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtidaØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtida på en bærekraftig måte hvis kjøttforbruk og matsvinn reduseres. Dette hevder forskere som har vurdert ulike sider ved landbruket sammen med resten ...Publikasjon|LandbrukDyrking i veksthusEtterspørselen etter økologiske veksthusprodukter øker. Foregangsfylke økologiske grønnsaker og Norsk Landbruksrådgivning har gitt ut dyrkingsveiledninger for veksthusproduksjon av tomat, agurk og krydderurter.Publikasjon|LandbrukMer jordliv med økologisk driftFor første gang er det utført en metaanalyse av forskning fra hele verden som viser at det er forskjell på mikrolivet i økologisk og konvensjonelt drevet jord.Publikasjon|MatØkologisk mat i barnehagenMatvaner og holdninger til mat dannes tidlig. Det er fullt mulig å velge miljøvennlig og ernæringsriktig mat i barnehagen. Veilederen "Økologisk mat i barnehagen" gir kunnskap og inspirasjon for å ...Publikasjon|LandbrukØkt økologisk produksjonLandbruksdirektoratets halvårsrapport om produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer i Norge viser at mange produksjoner øker i omfang. Publikasjon|LandbrukTiltak mot sivSiv i eng og beite er eit aukande problem. Den beste tida for å slå ned sivet er frå no og utover hausten. I juli og august er næringslageret i ...Publikasjon|Landbruk|MatLavere risiko for overvekt og fedme med økologisk matEt kosthold basert på mye økologisk mat gav lavere risiko for overvekt og fedme over tid i en stor, fransk kostholdsundersøkelse.Publikasjon|LandbrukMer karbon igjen i komposten - mikrobiell karboniseringWalter Wittes bok "Die Microbielle Carboniserung" gir et spennende bidrag til debatten om hvordan man kan lage og lagre mer karbon i jord og kompost.Publikasjon|Landbruk|MatForskere anbefaler økologisk matØkologisk landbruksproduksjon kan gi noen helsemessige fordeler. Dette er konklusjonen i en gjennomgang av eksisterende forskning, utført på oppdrag fra EU-parlamentet.Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk landbruk skal styrkes i DanmarkI "Økologiplan Danmark" er målet å doble øko-produksjonen innen 2020, sett i forhold til omfanget i 2007.« Forrige side1234567Neste side »